Tuesday, August 10, 2010

Resepi karipap utk berbuka..


recepi karipap ini belum lengkap sebenarnya. Sepatutnya, TEPONG GANDUM itu dibahagi 2 bahagian. Bahagian pertama hanya tambah air garam saja tapi tidak terlalu banyak garam. Bahagian ke2 pula ditambah majrin/lemak sayur. Selepas itu, bahagian pertama digumpal jadi bebola manakala bahagian ke2 pula bulat-leper. Bebola diletak atas bulat-leper dan bulat leper itu jadi pembalut.

Bahan-Bahan:
½ kg tepung gandum
1 sudu besar lemak sayuran
5 biji ubi kentang
1 peket rempah kari daging
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 tangkai daun kari
Isi ayam (dada)- ptg dadu
Sedikit kayu manis
Sedikit halia
Sedikit Gula/garam/serbuk perasa

Cara menyediakan:
1. Uli tepung terlebih dahulu bersama lemak sayur/garam.
2. Setelah itu bulatkan dan sedia untuk dicanai.

Untuk membuat intinya:
1. Potong ubi kentang dan isi ayam berbentuk dadu.Panaskan minyak tumis bawang merah/putih dan halia yang telah ditumbuk bersama kulit kayu manis.
2. Setelah naik bau masukkan rempah kari daging yang telah dibancuh tadi. Masukkan isi ayam dan ubi kentang/garam/ gula dan serbuk perasa bersama. Masak sampai ubi lembut dan kering.
3. Sedia utk membuat karipap.

Tips tambahan:
1. Lemak sayuran adalah untuk merangupkan karipap.
2. Mentega juga poleh digunakan.

No comments:

Post a Comment